Hangi Çikolata Diyabet Riskini Arttırır?

Çikolata çocuk, genç ve yetişkin fark etmeksizin herkesin tutkusu. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan geniş çaplı bir araştırma bitter çikolata ve sütlü çikolatanın tüketilmesinden kaynaklı sağlık problemlerine ışık tuttu. 192 bin deneğin yer aldığı araştırma düzenli olarak çikolata tüketen kişilerin Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının düşük olduğuna dair bir görüş öne sürdü. Ancak burada temel etken tüketilen çikolatanın türü.

Tip 2 Diyabet geliştirme olasılığı düşük hatta hastalığa yakalanma riskini azaltan çikolata bitter çikolata. Sütlü çikolata için ise aynı şeyi söylemek mümkün değil. Bunun nedeni kesin olarak bilinmese de araştırmacılar bitter çikolatanın metabolik fayda açısından sütlü çikolatadan daha yararlı olduğu fikrinde birleşiyor. Bunun temel sebebi ise daha az şeker barındırıyor olmasıdır. Bitter çikolatanın iltihaplanmayı azalttığı ve insülin duyarlılığını arttırdığını söyleyen görüşler de mevcut. Bunun nedeni ise bitter çikolatanın içerisinde barındırdığı bitki bileşikleri.

Çalışmadaki Faktörler

Araştırmacılar 192 bin erkek ve kadın deneğe ait verileri 30 yılı aşkın bir süre boyunca takip etti ve sonuçlara dair analizlerde bulundu. Katılımcılar sağlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri, kiloları ve diyetleri ile ilgili birçok soruyu düzenli olarak yanıtladılar.

Yaş, egzersiz düzeyleri ve diğer tüm faktörler dikkate alındıktan sonra haftada en az beş ons bitter çikolata tüketen kişilerin nadiren bitter çikolata tüketen kişilerle kıyaslandığında Tip 2 diyabet geliştirme ihtimalinin yüzde 21 daha düşük olduğu ortaya çıktı. Bir insanın bir hafta içerisinde tükettiği her 30 gram bitter çikolata için diyabete yakalanma riski yüzde üçe yakın bir oranda düştüğü gözlendi.

Özellikle erkek bireyler ve 70 yaşından daha genç kişiler için geçerli olan bu sonuçların nedeni ise tam olarak saptanabilmiş değil.

Sütlü çikolatanın ise metabolik sağlık bakımından herhangi bir belirgin faydasına rastlanamadı. İnsanlar araştırma süreci boyunca sütlü çikolata tüketimini arttırdıklarında kilo alma olasılıkları artış gösterdi.

Sütlü Çikolata vs. Bitter Çikolata

Esasen bitter çikolata da sütlü çikolatada son derece yüksek miktarda yağ ve şeker içerir. Fakat sütlü çikolatada bulunan ilave şeker miktarı daha fazladır. Bitter çikolatada ise daha fazla oranda kakao bulunur. Polifenol olarak adlandırılan faydalı bitki bileşiklerinin birkaç katı oranında konsantrasyona sahiptir. Doğal olarak oluşan söz konusu bu maddeler vücut için antioksidan işlevi görür. Bunlar meyve, çay, sebze ve kahve gibi çok sayıda bitkisel gıdada yer alır. Bir dizi bilimsel çalışma flavonoidlerin vücudumuzun insüline cevap verme ve şekeri parçalama biçimini iyileştirdiğini gösteriyor. Bu da pankreastan insülin üreten beta hücrelerini korumasını ve vücudun Tip 2 diyabete karşı korunmasına katkı sağlıyor.

Flavonoidlerin yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarına dair riski de azaltabileceği yönünde görüşler var.

Beyaz çikolata içeriğinde kakao tozu bulunmaz. Sonuç olarak beyaz çikolatada çok az miktarda flavonoid veya polifenol bulunur. Hatta çoğu zaman hiç bulunmaz. Bunun yanı sıra beyaz çikolata şeker içeriği en yüksek olan çikolata türüdür.

Ancak bu bulgular bitter çikolata ve tip 2 diyabet riski arasında herhangi bir nedensellik değil sadece bir korelasyon niteliğinde.

Çikolata ve Sağlık Hakkında Bildiklerimiz

En az üç büyük bilimsel araştırma daha bitter çikolata tüketiminin Tip 2 diyabet gelişme ihtimalinin azalmasıyla bir şekilde ilişkili olduğunu öne sürüyor. Klinik çalışmalar bitter çikolatanın kan basıncı düzeyini düşürdüğünü, insülin duyarlılığını arttırdığını gösteriyor. Ayrıca kardiyovasküler ve metabolik sağlık kıstaslarında daha fazla iyileşme sağlıyor.

En Sağlıklı Çikolata Nasıl Seçilir?

Çikolatayı sağlıklı şekilde tüketmek için göz önünde bulundurmanız gereken bazı faktörler vardır. Bunlar:

Sütlü ve beyaz çikolatalar, bitter çikolata ile kıyaslandığında daha az flavonoid ve polifenol barındırır. Hatta çoğu zaman daha fazla miktarda şeker içerir.

Bitter çikolataları değerlendirirken kakao yüzdesine göre tanımlayabilirsiniz. Bitter çikolata en az yüzde elli oranında kakao olması gerekir. Sütlü çikolatada ise bu oran yüzde elliden azdır. Beyaz çikolatada ise hiç kakao bulunmaz. Uzmanlar çikolata tercihinde bulunurken yüzde yetmiş ve daha yüksek oranda kakao barındıran bitter çikolataları seçmenizi tavsiye ediyor.

Araştırmalar ölçülü biçimde bitter çikolata tüketmenin sağlık açısından güvenli olduğunu söylüyor. Fakat ağır metaller özellikle gelişmekte olan sinir sistemlerine zarar verebileceği için gebelik dönemindeki kadınlarda ve küçük çocuklarda bitter çikolatanın çok daha ölçülü şekilde tüketilmesi gerekiyor.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Blog Yazılarımız

Randevu Al