Diyabet yani şeker hastaları için en önemli konulardan biri beslenme ve günlük fiziksel aktivite düzeyidir. Eğer bir diyabet hastası, sağlıklı bir beslenme rutini oluşturursa kan şekerini dengede tutması kolaylaşır. Kan şekeri düzeyini dengede tutmak için tüketilen besinler kadar düzenli egzersiz yapıp daha aktif bir yaşam tarzı benimsemek de önemlidir. Bunun yanı sıra doktorunuzun verdiği diyabet ilaçlarını aksatmadan korumanız gerekir. Tüm bu adımlar titizlikle uygulandığında kan basıncını ve kan şekerini kontrol altında tutmak kolaylaşır ve kişi kendisini çok daha iyi ve enerjik hisseder. Adana’da hastalarına hizmet veren Genel Cerrah, Gastroenteroloji Cerrahisi ve Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan şeker hastaları için tavsiyelerde bulundu.
Diyabet hastalığı ile mücadele ederken tükettiğimiz besinler kan şekeri dengesinin sağlanmasına yardım eder ve organların hasar görmesini engeller. Aç geçirilen sürelerin uzun olması diyabet hastaları için zorlayıcıdır. Bu yüzden az miktarda ama sık aralıklarla beslenmekte fayda vardır. Fakat bu öğünler sırasında kan şekerinin aşırı miktarda yükselmesine neden olacak gıdalardan kaçınmak gerekir.
Kişinin kan şekeri düzeyinin aniden yükselmesinin en temel nedeni yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Yediğimiz ve içtiğimiz glisemik indeksi yüksek gıdalar, vücudumuzun kan şekeri seviyesinin aniden yüksek düzeylere çıkmasına yol açar. Bu nedenle diyabet hastalarının nişastasız gıdalar, elma, armut, ayran, balık, yoğurt, fındık ve ceviz benzeri glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenmesinde yarar vardır. Bunun yanı sıra karbonhidrat alımını sınırlandırmak, öğünlerde lifli gıdalara yer vermek de kan şekerinin kontrol altında tutulmasına katkı sağlar.
Omega 3 yağ asidi bakımından zengin sardalya, uskumru, somon ve hamsi gibi yağlı balıklar kalp sağlığı için önemli faydalar sağlar. İnme riskini azaltan bu besinler aynı zamanda diyabete karşı da koruyucu etkiye sahiptir. Kan şekerinin düzenlenmesini sağlayan bu balık türleri uzun süreli tokluk hissi verir ve vücudun kaliteli protein gereksinimini de büyük oranda karşılar.
Yeşil yapraklı sebzeler hem kolay sindirilebilen hem de yüksek bir besin değerine sahip gıdalardır. Ispanak, brokoli ve lahana gibi yeşil sebzeler, C vitamini bakımından son derece zengindir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan bu gıdalar hücre hasarını minimize eder ve kişinin kan şekeri düzeyinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Yumurta zengin bir protein kaynağıdır. Bunun yanı sıra vücutta iltihap azaltıcı ve insülin duyarlılığının sağlanması gibi etkiler yaratır. Kahvaltıda yumurta tüketmek, diyabet hastalarının kan şekeri seviyesinin gün boyunca korunmasına katkı sağlar.
Süt ve süt ürünleri hem protein hem de kalsiyum bakımından zengin gıdalardır. Diyabet hastalarının kilo yönetimine katkı sağlayan bu besinler de beslenme rutini içerisine dahil edilmelidir.
Özellikle chia ve keten tohumu, kişinin kan şekeri seviyesini düşürmeye katkı sağlayan gıdalar arasında yer alır. Lif bakımından zengindirler ve vücutta insülin direnci duyarlılığı sağlarlar. Bu da diyabetin önlenmesinde veya yönetilmesinde etkilidir. Uzun süreli tokluk hissi verir ve glisemik yönetimi kolaylaştırır.
Fındık, ceviz ve badem benzeri kuruyemişler özellikle Tip 2 diyabeti bulunan obez bireylerin kan şekerinin düzenlenmesine katkı sağlar. Aynı zamanda kolesterol seviyesini de azaltıcı bir etki yaratır.
Diyabet hastaları zeytinyağı gibi antioksidan özellikle besinlerden faydalanmalıdır. Antioksidanlar sadece diyabet hastaları için değil aynı zamanda kalp ve tansiyon hastaları içinde yararlıdırlar.
Örneğin avokado, hem sağlıklı yağlar içerir hem de lif bakımından oldukça zengindir. Kan şekerini dengeler ve diyabet hastaları için mineral ve vitamin desteği sağlar. Böğürtlen, muz, portakal, kavun ve elma gibi meyveler de dengeli bir şekilde tüketildiğinde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
Tavuk, tahıllar, yağsız et, kinoa, bezelye ve kuru fasulye de diyabet hastalarının öğünlerinde kendilerine yer bulabilecek gıdalar arasındadır.
Copyright © 2025 Kuntay Kaplan Tüm Hakları Saklıdır