İngiltere’de yapılan bilimsel çalışmalar bağırsak kanseri vakalarının endişe verici şekilde artış gösterdiğini gözler önüne seriyor. Yapılan çalışmalara göre İngiltere’de neredeyse tüm yetişkinlerin yeterince lif tüketmediğini ortaya koydu. Lifli gıdalar sindirim sisteminin sağlıklı şekilde çalışması için büyük önem taşıyor. İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi NHS, yetişkin insanların bir gün içerisinde minimum 30 gram lif tüketmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bu oran yaklaşık beş porsiyon meyve – sebze, iki dilim tam buğday ekmeği ve büyük boyutta bir kabuklu patatese eşdeğer geliyor. Fakat elde edilen veriler yetişkinlerin yüzde 96’lık bir bölümünün yani tamamına yakınının bu hedefin oldukça gerisinde olduğuna işaret ediyor. Adana’da hastalarına hizmet veren Genel Cerrahi, Gastroenteroloji Cerrahisi ve Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan; bağırsak kanseri vakalarındaki artışın nedenlerini ve bağırsak kanserinden korunma yöntemlerini sizler için anlattı.
Yayınlanan sağlık raporlarına göre bağırsak kanserinin tüketilen lif miktarı ile yakından ilişkili olduğu görülüyor. Bu sebepten kaynaklanan bağırsak kanseri vakalarının sayısı sadece İngiltere’de değil dünya genelinde ciddi şekilde artış gösteriyor. Bilhassa 50 yaş altı bireylerde görülen bağırsak kanseri vakalarının sayısı 2007 ve 2017 yılı arasındaki on yıllık dönemde ortalama yüzde 3,6 oranında bir artış gösterdi. Bilim insanları yaşanan bu korkutucu artışı endişeyle takip ediyor ve bu sorunun küresel ölçekte bir sağlık krizine dönüşeceğini öngörüyor.
Göze çarpan bağırsak kanseri vakalarının azımsanmayacak bir bölümü beslenmedeki lif yetersizliğine bağlı olarak meydana geliyor. Lif yetersizliğinden kaynaklanan bağırsak kanseri vakaları kayda geçen toplam vakaların yaklaşık yüzde 28’ini teşkil ediyor. Yani özetlemek gerekirse sindirim sisteminin en önemli destekleyicisi olan lifli gıdaların yeterince tüketilmemesi bağırsak kanserinin yayılmasında önemli bir tetikleyici olarak öne çıkıyor.
İngiltere Ulusal Diyet ve Beslenme Araştırması 2019 ve 2023 yılları arasında yürüttüğü araştırmalar sonucunda her on çocuktan sadece birinin yeterli miktarda meyve, sebze ve lif tükettiğini öne sürdü. Bunun yanı sıra çocukların yüzde 90’lık bir bölümünün günlük alması gerekenden çok daha fazla şeker tükettiği ve yetişkinlerin de sadece yüzde19’luk bölümünün sağlıklı sınırlarda şeker tükettiği de araştırma sonuçları arasında.
Yetişkinlerin gün içerisinde 30 gramdan daha fazla serbest şeker almaması gerekirken çocuklar için bu oran yaşa göre değişse de beş – altı çay kaşığı kadar. Bu yüzden çikolata, kek, pasta, aromalı yoğurt ve tatlılarda bulunan serbest şekerlerden özellikle uzak durulmalı.
Bağırsak kanseri tehlikesine karşı sadece şeker ve lif değil doymuş yağ tüketimine de dikkat etmek gerekiyor. Zira değişen beslenme alışkanlıkları toplum genelinde doymuş yağ tüketimini ciddi boyutlarda arttırdı. Sağlıklı sınırların üzerindeki doymuş yağ tüketimi neredeyse toplumun yüzde 85’inde görülüyor. Yayınlanan araştırma raporlarına göre İngiltere sınırları içerisinde her yıl yaklaşık 32 bin yeni bağırsak kanseri tanısı koyuluyor. Bu sayılar bağırsak kanserinin İngiltere’de en yaygın görülen üçüncü kanser türü olduğunu gözler önüne seriyor.
Tüm dünyadan bilim insanları bağırsak kanseri vakalarında görülen bu ciddi artış üzerinde obezitenin yaygınlaşmasının ve içme sularındaki mikroplastiklerin de önemli bir etken olabileceğini düşünüyor.
Bağırsak kanseri tanı ve tedavisi hakkında daha kapsamlı bilgi almak için Doç. Dr. Kuntay Kaplan ile iletişime geçebilirsiniz.
Copyright © 2025 Kuntay Kaplan Tüm Hakları Saklıdır