Safra Kesesi Hastalıkları İçin Beslenme Tavsiyeleri

Safra kesesi hastalıkları her geçen gün artan bir ivmeyle giderek daha yaygın görülen bir sağlık sorunu haline geliyor. Safa kesesi hastalıkları birçok nedenden kaynaklanabiliyor. İşlenmiş ve yağlı gıdaların yoğun şekilde yer aldığı bir beslenme alışkanlığınız varsa safra kesesi hastalıklarına dair risk faktörleriniz de artıyor. Düzensiz beslenme ve genetik etkenler, safra kesesi hastalıklarını beraberinde getirebiliyor. Peki safra kesesi hastalıklarına karşı nasıl beslenilmeli?

Safra Kesesi Hastalığı Nedir?

Safra kesesinde meydana gelen sağlık sorunları arasında safra kesesi taşı, safra reflüsü ve safra kesesi iltihabı gibi hastalıklar bulunur.

Safra kesesi taşı, safra kesesinde meydana gelen katı parçalardır. Çoğu zaman kolesterol veya safra tuzlarından dolayı oluşur.
Safra kesesi iltihabı ise baharatlı, asitli ve yağlı gıdaların tüketimi ile yakından ilişkilidir.  

Son olarak safra reflüsü ise safra kesesinde bulunan asidik safra sıvısının mideye geri kaçmasının sonucunda oluşan bir sağlık problemidir.

Safra Kesesine Zarar Veren Besinler Nelerdir?

Safra kesesinin sağlıklı biçimde fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmemiz gerekir. Özellikle bazı gıdalar, safra kesesi için son derece zararlıdır. Bu yüzden de özellikle risk grubunda yer alan kişilerin bu besinlerden mutlaka uzak durması gerekir.

İlk olarak yağ oranı yüksek olan yiyecekler, safra kesesi için oldukça zararlı etkiler yaratırlar. Bu yüzden fast food beslenme alışkanlıkları, trans yağlı yiyecekler, hayvansal yağlar ve kızartmalar ölçülü şekilde tüketilmelidir. Hatta kısıtlanmalıdır.

Bunun yanı sıra safra taşı oluşma riskini arttırabileceği düşünülen kolesterollü gıdalardan da kaçınmak gerekir. Kırmızı et, ısıl işlem görmüş et ürünleri, tam yağlı süt ve süt ürünleri, kabuklu deniz mahsulleri kolesterolü yüksek gıdalara örnektir. 

Kolesterolü yüksek bu yiyecekler yerine olabildiğince düşük yağlı protein kaynakları tercih etmekte yarar vardır.

Rafine edilmiş ve şekerli karbonhidratların tüketilmesi safra kesesi sağlığımız için büyük zarar potansiyeli barındırır. Bu yüzden beyaz ekmek, şekerli atıştırmalıklar ve özellikle de işlenmiş tahıllardan sakınmak gerekir.

Son olarak da alkol ve alkollü içeceklerin safra kesesine verebileceği zararlardan söz etmek gerekir. Alkol tüketimini kısıtlı hale getirmek ve hatta mümkünse tümüyle bırakmak sağlıklı bir safra kesesi için büyük önem taşır.

Olabildiğince Dengeli Bir Diyet Oluşturmak

Uzmanlar sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığının safra kesesi sağlığının korunmasında ve iyileştirmesinde büyük bir önem taşır. Hatta hastalarda bile tedavi sürecini hızlandıran en önemli etken dengeli beslenme alışkanlığıdır. Sebze, meyve, tam tahıllı gıda ve lif bakımından zengin yiyeceklerden oluşan beslenme rutini, safra akışını düzenlemeyi kolaylaştırır ve bağırsak hareketliliğini arttırır.

Doymamış yağlar tercih edin. Balık yağı, zeytinyağı, avokado yağı gibi yağ kaynakları tüketmek safra üretimini daha kolay kontrol altında tutmanızı sağlar. Şekerli içeceklerden, fast food gıdalardan ve işlenmiş yiyeceklerden uzak durmanızda da fayda vardır.

Yeterince su tüketmek de safra kesesi sağlığı için önemlidir. Günlük olarak en az sekiz bardak su tüketmek safra kesesinin düzgün şekilde işlevlerini yerine getirmesini sağlar. Aşırı miktarda yeme davranışından da kaçınmak gerekir. Aksi taktirde sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler meydana gelir ve safra kesesi üzerinde fazla baskı oluşur. Bu yüzden porsiyon kontrolü yapmak ihmal edilmemelidir.

Tüm bu önerileri dikkate alarak sağlıklı bir beslenme alışkanlığı oluşturursanız safra kesesi hastalıklarına karşı kendinizi koruyabilirsiniz. Fakat herhangi bir rahatsızlık halinde zaman kaybetmeksizin bir uzman danışmak gerekir.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Blog Yazılarımız

Randevu Al