Genel Cerrah Nedir? Nasıl Genel Cerrah Olunur?

Genel Cerrahi Uzmanları insan bedenindeki birçok hastalığın tanı ve cerrahi tedavi süreçlerinde aktif rol oynayan tıp doktorlarıdır. Peki Genel Cerrahlar ne iş yapar? Hangi hastalıkların tanı ve tedavisini gerçekleştirirler? Nasıl Genel Cerrahi Uzmanı olunur? Adana’da hastalarına hizmet veren Genel Cerrah, Gastroenteroloji ve Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kuntay Kaplan bu soruları sizler için yanıtladı.

Genel Cerrah Nedir?

Genel Cerrahlar insan vücudunun birçok sistemine ilişkin hastalıkların tanısını koyan ve gerekli hallerde bu hastalıkların cerrahi tedavisini gerçekleştiren tıp doktorlarıdır. Genel ifadesi bu branşın çok geniş bir alanı kapsamasından kaynaklıdır. Kalp veya beyin cerrahisinde olduğu gibi tek bir organa odaklanmayan aksine çok sayıda organ ve sisteme dair hastalıklarla ilgilenen genel cerrahlar; mide, bağırsak, apandis, fıtık, meme, karın boşluğu ve karaciğer gibi birçok yapıyla ilgilenirler.

Genel cerrahlar son derece geniş bir skalada hastalarına hizmet verirler. Genel Cerrahi Uzmanlarının en çok ilgilendikleri vakaları sıralamamız gerekirse;

Genel Cerrah Olmak İçin Gereken Özellikler Nelerdir?

Genel cerrahi uzmanı olabilmek için sadece bilgiye değil aynı zamanda yüksek etik değerler ve dayanıklılık başta olmak üzere çok sayıda kişilik özelliğine ihtiyacınız vardır. Bir genel cerrah;

Genel Cerrah Nasıl Olunur?

Genel Cerrahi dalında uzmanlaşmak isteyen hekim adaylarının izlemesi gereken yol şu şekildedir:

İlk olarak ülkemizde ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi YKS’de (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) yüksek bir puan olarak üniversitelerimizden birinin tıp fakültesine yerleşmeniz gerekir. Tıp fakülteleri genellikle sayısal puan türünde ilk on bin içerisinde yer alan öğrencileri kabul eder.

Ardından altı yıl süresince temel tıp eğitimi alınır. Bu eğitimin ilk üç yılı temel tıbbi bilimler öğretilirken sonraki üç yılda klinik eğitimler ve staj süreçleri tamamlanır. Bu eğitimi tamamlayanlar tıp doktoru olarak mezun olurlar.

Bunun sonrasında Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı elde etmek gerekir. Bu aşamada Genel Cerrahi uzmanlık branşını tercih etmek gerekir.

Ardından beş yıl süreli genel cerrahi uzmanlığı eğitimi gelir. Eğitim ve uygulama süreçlerinin birlikte ilerlediği bu ihtisas eğitiminde adaylar yoğun cerrahi pratik, nöbetler ve sınavlarla karşı karşıya kalırlar. Asistanlık döneminin ardından girilen uzmanlık sınavında başarılı olunması halinde kişi Genel Cerrahi Uzmanı unvanını elde eder. Bu aşamadan sonra kamu hastanelerinde, özel hastanelerde, kişisel muayenehanenizde veya üniversitelerde uzman doktor olarak görev yapabilirsiniz.

Genel Cerrahi Uzmanı Olmak Kaç Yıl Sürer?

Toplamda 11 yıl süren zorlu bir çalışmanın sonucunda pratik, teorik ve klinik uygulamalardaki başarınızla Genel Cerrahi Uzmanı olabilirsiniz.

Genel Cerrahi Uzmanlarının Karşılaştığı Zorluklar Nelerdir?

Son derece önemli ve saygın bir uzmanlık dalı olan genel cerrahi her tıbbi branş gibi bazı zorluklar barındırır. Genel Cerrahların mesleki yaşamlarında karşılaştıkları zorluklardan söz etmemiz gerekirse:

Bu yüzden genel cerrahların mesleki bilgi birikiminin yanı sıra hem fiziksel hem de psikolojik açıdan güçlü ve dayanıklı olması gerekir.

Genel Cerrahlar Sadece Ameliyat Mı Yapar?

Hayır genel cerrahların tek mesleki tanımı ameliyat yapmak değildir. Hastalıkların tanı, tedavi ve takip süreçlerinde de aktif rol alırlar.

Genel Cerrahlık Neden Önemli Bir Meslek

Genel Cerrahi Uzmanları yaşamsal müdahaleleriyle sağlık hizmetinin en önemli unsurlarından biridir. Acil durumlarda doğru karar alma yeteneği olan, yüksek teknik beceriye sahip, insani açıdan güçlü Genel Cerrahlar hem birey hem de toplum sağlığı açısından büyük önem taşırlar.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Blog Yazılarımız

Randevu Al